Forrás: Mihály Zoltán készülő könyvének kézirata
2005-ban a templom kívülről és belülről is megújult, új haranggal gazdagodott, melyet dr. Erdő Péter bíboros áldott meg.
Műemlék orgonája több mint százötven éves. 1864. március 15-én, a forradalom és szabadságharc kitörésének 16. évfordulóján készült el. Első megszólaltatója ugyan ez év április 17-én Bada János kántortanító volt. Népies barokk szószékét Szent Mihály főangyal díszíti. Főoltárképén, amely 1820 körül készülhetett, a Szentháromság látható.
Az utolsó átépítés után két esetben érte komolyabb sérülés. 1944. november 4-én egy szovjet tanktól kapott belövést, majd az 1956-os forradalom okozta sebeket kellett helyreállítani a középkori eredetű, majd az átépítések miatt mára neobarokk jellegűvé vált templomon.
Rákospalota legöregebb temploma a Szentháromság templom. A műemlék épület Árpádkori alapokon nyugszik. Környezetében a régészeti ásatások középkori temetőt, a templom alatt kriptát tártak fel. A templom a 14. században gótikus stílusú volt, de az évszázadok alatt többször át, illetve újjá építették felhasználva a régi templom köveket. A jelenleg is látható templomot 1735-ben szentelték fel. A torony később, 1804-ben készült el.